Tvarumas juvelyrikoje

Tvarumas yra ne tik madinga, bet ir tikrai labai svarbi tema, apimanti gamtos tausojimą, žmogaus sveikatos, žmogaus teisių saugojimą, atsakingą vartojimą. Pasakysiu atvirai, pirmiausia su tvarumo problematika susidūriau nekilnojamojo turto srityje, tačiau šis klausimas ne mažiau aktualus ir juvelyrikos industrijai. Taigi, ką gali padaryti juvelyrai, kad jų gamyba būtų tvari?

*Tiesa yra ta, kad juvelyrams patogiausia yra dirbti su investiciniu arba kitaip grynu (999.9 prabos) auksu, kuomet pats pridedi reikiamas priemaišas ir pasidarai lydinį. Tuomet ruošinys neskyla valcuojant; gali neabejoti, kad praba bus ne žemesnė nei nori klientas ir panašiai. Tačiau tai nėra tvaru, nes auksas yra vienas iš neatsinaujinančių ir nuolat mažėjančių išteklių, aukso kasybai sunaudojama daug energijos, o ir nenaudojamo aukso, gulinčio stalčiukuose, yra tikrai labai daug. Paprasčiausiai įgyvendinamas yra antrinis (ar net daugkartinis) medžiagų panaudojimas ir perdirbimas. Taip pat daug kartų gali būti panaudojamos ir kitos juvelyrinių dirbinių gamybai naudojamos medžiagos - sidabras, platina, brangakmeniai (deimantai, safyrai,smaragdai, rubinai).

* Tvarumas apima ne tik gamtos saugojimą, bet ir etišką elgesį su žmonėmis. Todėl svarbu žinoti, kokia yra papuošalų gamyboje naudojamų medžiagų kilmė. Ar žmonės, dirbantys aukso ar deimantų kasyklose, nėra išnaudojami, ar pasirūpinta jų sveikatos apsauga kenksmingose darbo sąlygose, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės, ar mažos bendruomenės gauna teisingą darbo užmokestį ir t.t. Tvarumo politikos besilaikančiam juvelyrui rūpi tiek etiškos medžiagos, tiek etiškas procesas.

* Juvelyrinių dirbinių gamybos atliekos sąlyginai nedidelės lyginant su kitomis pramonės šakomis, nes net aukso dulkės renkamos ir vėl gryninamos. Ir nors problema nėra tokia opi, galutinis tikslas vis tiek turėtų būti gamyba visai be atliekų.

* Atrodytų, kad sąmoningas pirkimas ir atsakingas vartojimas yra tik pirkėjų reikalas, tačiau juvelyrikos dizaineriai taip pat gali daryti tam įtaką. Pirmiausia, kurdami stilingo ir nesenstančio dizaino papuošalus. Antra, skatindami panaudoti nenešiojamus ir papuošalų dėžutėje gulinčius juvelyrikos dirbinius perdaryti į tokius, kuriuos mielai dėvės ir netgi norės perduoti kitoms kartoms. Trečia, keldami diskusiją, kas geriau: turėti vieną simbolinę reikšmę turintį žiedą, kurį dėvi kasdien, ar daug tokių, kuriuos užsidedi kartą ar du per metus prie tam tikrų aprangos derinių.

Mes tvarumo keliu jau žengiame, ką apie tai manote Jūs?